luni, 19 martie 2012

Paine taraneasca cu coaja batuta

Ieri am copt prima paine din 2012 afara, la foc de lemne. A fost un semi-esec pentru ca desi a dospit si apoi a crescut frumos, o greaseala a mea a facut ca painea sa iasa...afumata :D
Asta e, data viitoare o sa stiu sa nu mai coc in "baza" ţestului, ci direct pe vatra !

Painea e obisnuita, nimic special, 1 kg. de faina neagra, 750 ml. apa, 20 gr. sare si 150 gr. maia si facuta dupa metoda pe care o folosesc la cele mai multe paini:
  • Omogenizez compozitia cateva minute. NU framant, doar amestec / omogenizez, pane se inglobeaza componentele
  • Las vasul acoperit 60' ca faina sa absoarba apa, omogenizez din nou, nu mai mult de 1' si apoi o las in pace inca o tura de 60'
  • Impachetez aluatul prin metoda plic,ca AICI folosindu-ma de apa / ulei / faina - dupa caz
  • Fac impachetarea de cateva ori la intervale de ~ 1h 
  • Framant aluatul - NU mai mult de 1'
  • Pun aluatul la dospit minim 8 ore in frigider ( sau 3-4 ore la temperatura camerei )
  • Il coc 45' pe piatra






Un comentariu:

Moara De Cereale spunea...

Da, ai batut-o rau, de i-au iesit bulele! :)