joi, 19 ianuarie 2012

Paine - Made in Germany: ep. 2

Now, wherever Germans go on holiday in large numbers, you'll find a German bakery in the vicinity, or a local bakery that sells German style bread. Why is this?


7 comentarii:

Andreea spunea...

Draga Iulian,

Locuiesc in Berlin de aproape cinci ani, iar de ceva vreme fac paine cu maia. Situatia cu painea nu este atat de roz cum pare nici in Germania. Este adevarat ca per ansamblu calitatea painii este mai buna ca in Romania sau ca painile albe sunt in minoritate. In orice supermarket intri si mai la orice brutarie, vei putea gasi paine acceptabila, mai ales cea "mai neagra", fie de secara sau cu proportie mare de faina integrala.

Cu toate astea, nu sunt multumita de ce am la dispozitie. Painea este acceptabila, dar nimic special de cele mai multe ori. Eu nu stiu nici o brutarie in Berlin care sa isi fabrice propria paine. Nu mi-a iesit niciodata in cale. Painilie vin in brutarii semipreparate, de asta exista mici diferente intre diferite brutarii.

M-am documentat si am gasit pe net doua-trei brutarii in Berlin, care au atelier propriu si fac paine cu maia, am sa merg sa le vizitez curand. Sunt sigura insa ca preturile vor fi extraordinar de mari. Painea bio porneste la 3 euro si poate ajunge la 8 pentru 750 g - 1kg, pe cand in supermarket nu platesti nicaieri mai mult de 2 euro pe o paine.

Deci nevoie de schimbare e pe peste tot. Inspiratie incerc sa caut insa in trecutul nemtilor, in felurile stramosilor lor si nu in ce se intampla acum (la capitolul paine). Ca si la noi, multe se pierd.

Faza ca dragostea lor pentru secara mi-z explic prin faptul ca in clima de aici, secara o fi fost mereu mai de incredere, cu timp rau sau bun se facea. Cum nu prea are gluten, au trebuit sa fie creativi si sa gaseasca metode de a face painea asta sa arate a paine, sau sa sporeasca painile de grau cu o proportie de secara acolo unde aveau la dispozitie cantitati limitate de grau. Date fiind si faptul ca nemtii nu preau au cultura porridge-ului (cel putin eu nu stiinta despre asta), ma gandesc ca asa se explica varietatea de paini din Germania.

Astea fiind spuse, spor la treburi si numai bine!

Andreea

Andreea spunea...

Te rog scuza-mi greselile de tiparire, oboseala si pozitia in faza laptopului sunt de vina.

Moara De Cereale spunea...

Foarte interesanta relatarea ta, Andreea! Mi-a placut modul in care incerci sa asimilezi cultura painii de acolo.

Turtita Fermecata spunea...

Multumesc pentru comentariu Andreea...chiar daca raspunsul meu vine dupa mai bine de 2 luni :)

Eu gasesc normal ca o paine facuta corect, in serie mica sa coste asa mult cat ai spus ca ai vazut in unele brutarii mici din Berlin si nu-mi place deloc atunci cand lumea subaprecieaza acest produs...adevarul e ca in general oamenii au fost obisnuiti ca painea sa fie ieftina. Am vazut de curand intr-un magazin de produse taranesti, usturoiul se vindea cu 25 lei kg. iar painea coapta la foc de lemne cu...8 lei :(( Mult prea mare diferenta intre cele 2 produse. Asta primavara am plantat vreo 600 de catei de usturoi din care acum in toamna am scos cateva kg. In afara de plantarea propriu-zisa si smulgerea buruienilor o data, altceva nu i-am mai facut. Eu cred ca lumea da mult mai usor 25 de lei pe un kg. de usturoi( sau de altceva ) decat ar da pe un kg. de paine...de ce oare aceasta discrepanta ?

Pe de alta parte am vazut mai demult si o mica stire in care un berlinez daduse lovitura scotand pe piata paine cu 1 E !!!

Moara De Cereale spunea...

E vorba de perceptie. Pretul mic al painii reflecta nu munca, ci faptul ca este un produs perisabil, de larg consum, cu viata scurta. Daca din aceeasi munca ai face oale de lut, ai vinde cu 30 de lei bucata, nu cu 8 lei. Basca - ai putea sa vinzi ceramica vreme indelungata, pe cand cu painea daca nu ai musterii la ea in maxim o zi nu prea mai poti sa o vinzi mai tarziu.
Apoi, ia gandeste-te, daca sa zicem ai cumpara un kg de usturoi, te gandesti ca te va tine cel putin cateva luni, nu? Facand un raport cost/luna ajungi la cativa lei pe luna. Fain-frumos, pe cand daca mananci o paine la doua zile, ia vezi ce costuri aduci la bugetul familiei. Stiu, calculele sunt nedrepte, nu?

Turtita Fermecata spunea...

E partial adevarat si ce zici tu, dar atunci cum ramane cu pretul la alte produse tot de stricta necesitate, cum sunt de ex. branza sau carnea, care stim cat costa per kg si care sunt foarte perisabile si din care unii mananca cel putin la fel de mult ca si painea ? Ca vad si eu cum se cresc caprele si celelalte animale care dau lapte sau carne...
Si de ce pretul painii sa nu reflecte si munca ( atunci cand e manuala, nu facuta de masinarii, pe banda ) ?

Moara De Cereale spunea...

Ce faci tu este brutarie si agricultura (daca e sa luam si usturoiul in calcul) artizanala. Nu faci productie de masa, de 1000 de paini pe zi sau pe ora sau de tone de usturoi. E normal ca orice lucru manufacturat sa coste, indiferent de ce este. Citeam insa undeva ca dintotdeauna brutarii au castigat putin si au muncit mult. Poate insa in timp valorile se vor ajusta la nivelul corespunzator. Si eu sustin ca un pret de 8 lei per kg este extrem de putin daca e vorba de o paine facuta artizanal. Cred ca valoarea unei astfel de creatii, pentru ca fiecare paine un element unic, este undeva la 15-20 lei/kg, functie si de continut.