marți, 24 ianuarie 2012

Satul cu painea la poartă

Am gasit recent un articol aparut in Gazeta de Sud, care ne spune o poveste motivanta:

Intr-un sat din România , oamenii îşi lasă dimineaţa sacoşele cu banii de pâine agăţate în stâlpii de la poartă. La prânz sau seara, când se întorc de la muncă, găsesc sacoşele pline cu pâine. De 15 ani există acest obicei în satul Eibenthal din Mehedinţi și niciodată nu a dispărut vreun bănuţ sau vreo pâine din plase.


Şoferul îşi face treaba, pune în plase pâinea şi restul la bani atunci când este nevoie

Nimeni nu stă cu ochii pe sacoşe pentru că oamenii nu se tem de hoţi. În satul Eibenthal, maşina cu pâine vine de trei ori pe săptămână. În acele zile, pe stâlpii electrici de pe uliţe sunt agăţate zeci de sacoşe. Cum maşina ajunge aproape de prânz, iar oamenii sunt plecaţi la muncă, şoferul îşi face treaba conştiincios şi pune în plase şi restul la bani atunci când este nevoie.
„De fiecare dată ieşim şi punem plasele ca să ne pună pâine băiatul care vine cu maşina. Aşa se procedează la noi de mai mulţi ani şi niciodată nu s-a furat nimic. De ce să furăm, că nu ne îmbogăţim?!“, a spus o localnică.
Din 1995, în localitate nu mai sunt magazine alimentare cu pâine şi atunci, o maşină care vine din comuna vecină, Sviniţa, opreşte în sat, şoferul ia banii din plase și lasă în schimbul lor pâine. Până acum nimeni nu s-a plâns că i-au dispărut banii sau pâinea.
„Eu vin aici de trei ani şi tot timpul am pus pâinea în plase. Majoritatea localnicilor procedează așa, sunt doar câţiva bătrâni care vin la maşină să cumpere. Oamenii îşi lasă plasele agăţate în gard sau în stâlpul de energie electrică şi în plasă lasă un bilet cu câte pâini vor şi banii. Dacă oamenii nu au bani potriviți, le pun şi restul“, a spus şoferul care aduce pâinea în Eibenthal.
Mai mult decât atât, mulţi săteni spun că nu şi-au încuiat niciodată casele, când au lipsit de acasă, şi nici nu le-a călcat vreun hoţ pragul.
„Suntem oameni puţini aici în sat şi niciodată nu ne-am furat unii pe alţii. A fost odată cineva care a intrat într-o curte să fure, dar l-au prins şi i-au dat o bătaie zdravănă şi s-a liniştit. Cred că suntem renumiţi prin această metodă de procurare a pâinii, de care suntem foarte mândri, pentru că nu avem timp totdeauna să ieşim la maşina cu pâine“, a spus un localnic.
În ultimii zece ani, poliţia nu a avut nici o reclamaţie de furt în satul Eibenthal. Din când în când mai trece câte un echipaj prin zonă, însă doar în vizită.
„Satul Eibenthal este mai mult o comunitate de cehi. Au venit în Mehedinți acum multă vreme, s-au stabilit aici, şi-au construit case şi şi-au întemeiat familii. Majoritatea sunt în vârstă, pentru că cei tineri au plecat ori în străinătate, ori la oraş. Ei au găsit această metodă de a pune plasele agăţate pe stâlpi, din cauza faptului că mașina cu pâine vine când ei nu sunt acasă. Nu s-au plâns niciodată că li s-a furat ceva“, a declarat Victor Doscocil, primarul comunei Dubova.

3 comentarii:

Loredana spunea...

Mai exista speranta!!!

Turtita Fermecata spunea...

Da, dupa cum stim cu totii, ea moare ultima !

Dragos Bora spunea...

Speranta? Pai aia-s cehi, nu romani... :) :( Si se spune ca cehii-s mai nemtzi ca nemtzii... ... ...