marți, 15 noiembrie 2011

Romanii consuma cea mai multa paine din UE, din pacate aceasta paine este de calitate foarte proasta

Conform studiilor si sondajelor citate de presa in ultimul timp, romanii consuma intr-un an cea mai multa paine pe cap de locuitor din UE - 97 kg., fiind depasiti doar de Turcia cu 150 de kg / cap de locuitor / pe an, care nefiind inca in UE, nu este pomenita de unele surse.

Partea proasta, e ca cea mai marte parte din aceasta paine consumata in Romania, este de o calitate ce lasa mult de dorit si ceea ce multi romani denumesc o paine " mai buna ", este net inferioara unei paini cu adevarat buna. Asta din cauza ca lumea nu mai are termeni de comparatie si de ani de zile de cand mancam " industrial " si de la supermarket, gustul nostru s-a alterat si spunem ca e bun despre ceva ce in mod normal n-ar trece nici un test de calitate. Asta se intampla cu foarte multe alimente si materii prime cum ar fi painea, branzeturile, carnea sau legumele, dar nu numai. Ne dam seama de acest lucru cand vedem foarte multi copii care refuza alimente provenite din gospodaria proprie sau facute in casa si le prefera pe cele cumparate de la magazin...aberant !

Insa partea cu adevarat rea este ca fara se ne dam seama, consumul de alimente " cumparate " ne distruge sanatatea noastra si a copiilor nostri. 

Pentru ca specialitatea mea este painea, am citit de curand un articol care arata ca celiachia, boala celor care sufera de intoleranta la gluten, nu este o boala genetica ci o boala pe care o poate dezvolta oricine. Iar eu completez: oricine mananca o paine proasta, asa cum e cea mai mare parte a painii din Romania. 

Ok, persoanele cu aceasta intoleranta au acum la dispozitie diverse produse de panificatie facute cu faina fara gluten, dar din ce-am citit, gustul acestora nu are nici o legatura cu gustul unei paini. Si pe deasupra mai sunt si enorm de scumpe - daca nu ti le faci tu. 

In acelasi timp sunt unele surse care sustin ca painea fara drojdie de bere si dospita indelung ( pana la o luna !!! ), poate fi mancata de cei cu aceasta afectiune. Insa pentru a fi 100% siguri ca nu sunt probleme, aceasta paine ar trebui sa fie facuta din faina fara gluten. Abia atunci, gustul acestei paini ar fi foarte aproape de gustul unei paini cu adevarat bune si net superioare painii " normale " fara gluten, cumparata sau facuta in casa.

Dar nu numai cei care au celiachie sufera de pe urma painii proaste. Din ce am mai citit si cei cu diabet ( daca mananca paine facuta cu faina alba ) si in general, cei care sufera de o boala a stomacului.

Concluzia pe care o trag eu: daca tot mancam atata paine, macar sa mancam o paine cu adevarat buna, dospita indelung si fara drojdie de bere si pe care sa o facem singuri, acasa.

Niciun comentariu: