marți, 27 noiembrie 2012

Maia...industriala

Observ in revista Brutarul, al carei abonat sunt, din ce in ce mai multe articole si reclame la diverse tipuri de maiele industriale, facute de diversi producatori mari, din diferite tari, sub diferite tipuri....solida, lichida, pulbere, crema etc...

E clar ca e o moda si un nou "trend" care la un moment va duce la faptul ca o sa gasim la orice colt de strada paine cu maia facuta la fel ca si cea cu drojdie, "pe banda", poate un pic mai gustoasa...dar industriala si probabil si cu "altceva" in ea in afara de cele 3 ingrediente de baza...

Solutia...faceti paine in casa si...nu va lasati pacaliti !

vineri, 23 noiembrie 2012

Statistici seci


• Romanii au cheltuit anul trecut 31.200 miliarde lei pe 2,5 milioane de tone de paine, iar 64% din aceasta cantitate a fost consumata de oraseni.
• Un roman mananca zilnic o paine care cantareste intre 300 si 400 de grame, in timp ce un americani consuma pe zi 85-160 de grame.
• 74,5% din oraseni prefera painea alba. 
• Principalele criterii de care se tine cont la cumpararea painii sunt: sa fie cat mai gustoasa (26,6%), iar magazinul sa fie cat mai apropiat (22,3%).
• Peste 50% din romani sunt consumatori de covrigi.
• In industria de panificatie lucreaza 32.000 de persoane in 5.000 de unitati, cu o cifra de afaceri de 700 milioane euro.

miercuri, 31 octombrie 2012

Ateliere de paine cu maia la Bucuresti...tinute de Corina

Pasionatii de paine cu maia probabil ca o stiu bine pe Corina, ea m-a ajutat / asistat / sustinut ( alaturi de Liviu ) la toate atelierele mele de la Bucuresti din prima parte a anului. Asa cum ii sta bine unui invatacel, Corina a dus pasiunea mai departe si a inceput ea insasi sa tina ateliere in Bucuresti. Asa ca in fiecare sambata, intr-o atmosfera foarte relaxata, cei doritori sa invete mestesugul acesta, se pot intalni cu Corina si impreuna in jurul unei mese, vor povesti si plamadi painici gustoase.

Nu ratati ocazia de a va intalni cu ea si de a invata sa faceti paine ca pe vremuri. Pasionatii o pot contacta la adresa atelierdepaine@gmail.com sau cel mai bine, intrati pe blogul ei si vorbiti direct cu ea. Sau amatorii de FB, o pot gasi foarte usor AICI.

Spor la plamadit si o paine din ce in ce mai buna !


miercuri, 10 octombrie 2012

Din nou la facut de paine...in Franta

Saptamana trecuta m-am intors de la o intalnirea a celor ce cultiva legume, fructe, cereale cu ajutorul semintelor traditionale, pastrate din generatie in generatie. O intalnire absolut fascinanta in care am intalnit oameni foarte interesanti de pe toate meridianele, din India pana-n Uruguay si din Senegal pana-n Irlanda. In cadrul programului oferit de gazde, ce a inclus vizite la ferme si mai multe ateliere de lucru...a fost si un atelier de paine ( cu maia ) de la care nu puteam sa lipsesc, de data asta pe postul de invatacel :)

Se aseamana foarte mult cu atelierele sustinute de mine prin Bucuresti sau prin alte parti, cu mica / mare diferenta, ca painea se cocea la un cuptor cu lemne, mobil. Va dati seama cat de bucuros am fost sa pot vedea la lucru live, un asemenea cuptor, care m-a impresionat placut. 

Desfasurandu-se in aer liber, in cadrul unui mini-festival, atelierul a parut usor haotic, cu oameni care framantau paine, ascultau, se mai plimbau si pe la celelalte ateliere, se intorceau si tot asa. Insa cine a vrut sa stea sa asculte si sa invete, a putut s-o faca foarte bine. Desi eu nu sunt deloc fluent in lb. franceza, am reusit sa prind cateva idei care sper sa-mi foloseasca. 

Ceea ce m-a bucurat este faptul ca am vazut inca o data, ca eu fac painea ca si ei...singurele diferente sunt de faina si de cuptor...deci sunt pe drumul cel bun :)

Una peste alta, a fost o experienta deosebita pe care sper sa o pot repeta si la anul, insa in Italia ( asa pot vorbi si eu liber ;) ), unde va avea loc o noua intalnire de 3 zile dar strict pe tema cerealelor si transformarea artizanala a acestora in paine / paste. 

Multumesc lui Attila, administratorul Eco Ruralis, cel care a facilitat participarea mea la aceasta intalnire. 

joi, 14 iunie 2012

Cuptoare de paine partea a V-a - cuptorul de la Malin

Sambata ce a trecut am copt paine ( cu drojdie - plamadita de gazdele noastre ) la cuptorul de la Ermitajul de la Malin - foarte motivant si in acelasi timp inspirational :)



Mai puteti citi de Ermitajul de la Malin AICI, AICI si AICI.
Veti mai citi si aici, daca se concretizeaza atelierele de plamadit paine cu maia pe care Philipe mi-a propus sa le tin la ei.

Multumesc Atti pentru poze !

marți, 12 iunie 2012

Cuptoare de paine partea a IV-a sau primul cuptor de paine si pizza construit de mine

Inspirandu-ma din resursele online de care am mai scris pe aici ( Cuptoare de paine ep. 1, 2 si 3 ), am decis sa fac si eu ceva asemanator, asa ca intr-unul din weekendurile trecute, am trecut la treaba. Am folosit vreo 75 de buc de BCA de 60x20x10, vreo 300 de caramizi pline, 200 de caramizi de samota groase si 100 subtiri + 2 bare de cornier de 30 mm, taiate la 115 cm. In total aproape 700 de lei. Iata ce a iesit: 





















Din pacate, cuptorul fiind intr-o zona apropiata de casele din jur, scoate prea mult fum si va trebui montat un cos destul de inalt, inainte de a putea fi testat. Pentru moment am facut doar un foc mic sa-l vedem cum arde:)

miercuri, 6 iunie 2012

O gaselnita de efect: ziarul care miroase a paine


Deşi ne-am fi aşteptat să simţim diverse arome într-o sală de cinema ultramodernă, se pare că presa scrisă a întrecut mediul digital din punct de vedere olfactiv. O ediţie a cotidianului britanic Grimsby Telegraph a ajuns de curând în mâinile cititorilor emanând aromă de pâine proaspătă. Potrivit agenţiei de presă MTI, mirosul plăcut al publicaţiei londoneze face parte din campania de publicitate a unei brutării.

Grimsby Telegraph, bread

Într-o zi obişnuită de Vineri, copertele faţă-spate ale publicaţiei au fost impregnate cu o aromă specială ce reproduce mirosul de pâine proaspătă, spre satisfacţie cititorilor. Editorii ziarului au îmbrăţişat această idee, considerând-o ca fiind o oportunitate extraordinară pentru viitorul presei scrise, care este actualmente ameninţat de creşterea audienţei provenite din mediul on-line şi audiovizual. „Această idee ar putea fi cea mai importantă inovaţie tehnică din presa scrisă, de la introducerea tiparului color încoace”, a explicat Michelle Hurst, redactor şef adjunct al publicaţiei britanice.
Avantajele nu se rezumă la o posibilă relansare a presei scrise. Inedita idee a adus cu siguranţă rezultate bune şi brutăriei care a iniţiat această campanie publicitară.

Articol preluat de pe: www.brutarul.ro
Puteti citi articolul original AICI

vineri, 25 mai 2012

Iar despre pizza...

In ultimul timp am vorbit destul de mult despre pizza, de fapt mai mult despre pizza decat despre paine. N-am renuntat la plamaditul painilor ci din contra, coacem paine la fel ca inainte si in curand sper sa am vesti bune pentru voi.

Insa acum vreau sa va arat o noua campanie care vrea sa constientizeze masele de realitatea pe care o reprezinta foametea printre unii din locuitorii planetei, si anume Hunger Delivery...ideea e ca oamenii care comanda pizza pentru acasa, sa primeasca in mod deliberat livrarea cu vreo ora mai tarziu decat cele 45' anuntate initial la telefon ( si asa destul de multe pentru o livrare de pizza ). De ce ?...pentru ca acestia sa experimenteze senzatia de foame si sa-si dea seama prin ce trec altii...

Dupa ce incep sa-si piarda rabdarea, ei incep sa dea telefoane la care fac plangeri si chiar sa tipe la operator iar in final ei primesc pizza gratis dar daca vor sa achite totusi contravaloarea ei, banii sunt donati catre Fundatia Bancii de alimente care va cumpara alimente ce vor fi directionate catre cei ce au nevoie mai multa de ele.

Alianta dintre o agentie de publicitate si marketing si 2 mari pizzerii din Asuncion ( Paraguay ), se pare ca este un succes si s-au strans deja 50 T de alimente insa intrebarea care se pune este: cate pizzerii sunt gata sa-si riste reputatia castigata cu greu, pentru o cauza nobila ? 


Voi ce credeti, s-ar gasi si la noi cateva ? Voi cum ati reactiona daca pizza v-ar veni dupa aproape 2 ore ?

joi, 17 mai 2012

Exemplu de " Cutia Taranului " brutar din...America

Iata mai jos un exemplu de bune practici foarte motivational sau " very inspiring "...cum ar zice americanu' ! 


E adevarat ca suntem despartiti de mii de km dar si ca puterea de cumparare a oamenilor difera foarte mult, insa asa ceva vrem si speram sa devina candva si Cutia noastra. 


Multumim tuturor pentru incurajari si pentru cuvintele frumoase !



PS - observati cum " face " painea cu dovlecei :)

luni, 7 mai 2012

Turtiţa Fermecată intră in Cutia ţaranului


Mulţumită Andreei şi soţului ei Ronen, de astăzi Turtiţa Fermecată face parte din proiectul lor, Cutia ţaranului şi suntem tare mândri de asta.

Ce este Cutia Taranului?

Pe scurt, cutia este un fel de " coş " de produse pe care cei înscrişi o vor primi săptămânal acasă şi care va conţine produsele pregătite de familia care îl livrează, în cazul nostru, produse de panificaţie. Pe lângă acestea, noi vom putea oferi mai spre sfârşitul verii şi în toamnă, gemurile, dulceţurile şi compoturile cu care v-am obişnuit şi anul trecut.

Sperăm ca şi noi să avem la un moment dat suficiente legume in gradina pentru ca acum suntem destul de incepatori in ale gradinaritului, dar invatam repede :)

Mulţumim frumos pentru încredere şi suport!

 


luni, 16 aprilie 2012

De Pasti

Oua inrosite cu frunze de ceapa si de nuca, drob din organe de miel in prapure, cozonac cu nuca si cacao dospit cu maia si paine "festiva" ( 5 tipuri de faina, 3 tipuri de maia, 3 tipuri de seminte + ceapa, ciuperci, nuci, mamaliga ):


marți, 10 aprilie 2012

Primele imagini de la atelierul cu miros de cozonaci si Pasca

Participare restransa dar oameni inimosi si pasionati ! Multumesc tuturor brutarilor amatori pentru ocazia de a plamadi impreuna un aluat dulce, multumesc din nou Andreei pentru gazduire, Corinei si Mariei pentru ajutor, lui Liviu pentru asistenta si tuturor pentru suport si intelegere.


joi, 5 aprilie 2012

Atelier cu miros aromat de cozonaci şi pască !


Înaintea sărbătorilor de Paşti, vă invităm la un Atelier cu miros aromat de cozonaci şi pască!
Demonstrăm, exersăm şi învăţăm împreună reţeta unor cozonaci delicioşi şi mai sănătoşi, dospiţi cu maia sau drojdie naturală - "surdough" cum o numesc englezii, "levain" cum o numesc francezii sau "plămădeala" cum o numeau bunicii noştri.

CÂND? 7 Aprilie 2012

UNDE? Sediul The Hobby, Băneasa - Erou Iancu Nicolae 147

Preţ atelier: 100 lei. Program: 11:00-15:00.

Ţinută obligatorie: haine lejere şi voie bună la purtător. Locurile sunt limitate, aşa că încă va mai puteţi înscrie AICI


Vă aşteptam cu drag !


joi, 29 martie 2012

Despre "ingredientele " din faina

Cine a citit pagina numita "Motivatie ",  a putut vedea ca unul din motivele care m-au determinat sa ma apuc sa fac paine a fost faptul ca o paine poate contine o gramada de alte "ingrediente" in afara de cele cu care se pot face o paine, si anume, faina, drojdie, apa si sare. Ceea ce nu stiam e faptul ca si faina comercializata in magazine, poate contine o serie de adaosuri ce suna la fel cu numele unor medicamente.

Jane Mason, a fost in Canada si a fotografiat eticheta unui sac de faina si dupa cum se poate vedea in imagine, in sacul acela se afla si ceva....faina !


Problema e ca in Romania ( ca si in UK ), nu e ca pe partea cealalta a oceanului si marii procesatori nu trec pe eticheta lista completa a ingredientelor ( ca si la alte alimente si amterii prime ) asa ca habar n-aveti ce mancati. Stiu din surse sigure ( ingineri si tehnologi ) ce lucreaza  - sau au lucrat, la 2 din marile firme ce proceseaza cereale si produc faina in Romania, ca si la noi se adauga asa ceva. Numai ca marea masa a oamenilor habar n-au.

In articolui ei, Jane ne explica si ce sunt o parte din aceste nume si ce-i cu ele, asa ca va invit sa-l cititi AICI.

Care-i solutia ? Relativ simpla: macinati-va singuri faina acasa sau daca stati in Bucuresti, profitati de implementarea in cadrul a 2 magazine Belforno, a serviciului de macinare a graului cumparat de la ei.

miercuri, 28 martie 2012

Brutărie de artă sau ...arta (pe) pâin(e)ii

In contradictie la postul cu brutaria macabra si pentru a-i raspunde cititorului anonim, iata operele lui Henry Ruczynski din Vancouver. Sper ca acestea sa fie mai...digerabile !

bread by Henry

Bread by Henry Ruczynski