joi, 29 martie 2012

Despre "ingredientele " din faina

Cine a citit pagina numita "Motivatie ",  a putut vedea ca unul din motivele care m-au determinat sa ma apuc sa fac paine a fost faptul ca o paine poate contine o gramada de alte "ingrediente" in afara de cele cu care se pot face o paine, si anume, faina, drojdie, apa si sare. Ceea ce nu stiam e faptul ca si faina comercializata in magazine, poate contine o serie de adaosuri ce suna la fel cu numele unor medicamente.

Jane Mason, a fost in Canada si a fotografiat eticheta unui sac de faina si dupa cum se poate vedea in imagine, in sacul acela se afla si ceva....faina !


Problema e ca in Romania ( ca si in UK ), nu e ca pe partea cealalta a oceanului si marii procesatori nu trec pe eticheta lista completa a ingredientelor ( ca si la alte alimente si amterii prime ) asa ca habar n-aveti ce mancati. Stiu din surse sigure ( ingineri si tehnologi ) ce lucreaza  - sau au lucrat, la 2 din marile firme ce proceseaza cereale si produc faina in Romania, ca si la noi se adauga asa ceva. Numai ca marea masa a oamenilor habar n-au.

In articolui ei, Jane ne explica si ce sunt o parte din aceste nume si ce-i cu ele, asa ca va invit sa-l cititi AICI.

Care-i solutia ? Relativ simpla: macinati-va singuri faina acasa sau daca stati in Bucuresti, profitati de implementarea in cadrul a 2 magazine Belforno, a serviciului de macinare a graului cumparat de la ei.

5 comentarii:

Nicu spunea...

Stii cumva, si Petras Deva adauga chestiile astea in faina lor bio?

Turtita Fermecata spunea...

Faina Petras...nu e Petras !

E faina de la moara ERREMME din Timis, scrie si pe pachet. Petras doar ambaleaza faina lor. Oricum, din cate stiu, moara asta nu e atat de mare incat sa bage tot felu' de prostii in ea, da' nu bag mana in foc !

Nicu spunea...

Stii o alta faina buna la noi in zona: HD, Deva, Calan, Hateg?
Banuiesc ca in toate painile din RO se pune sare iodata (http://www.leacuri.net/html/farma/Iod.htm) inca un motiv sa-ti faci singur painea.

Nicu spunea...

Pt voi: http://greenstone.bjc.ro/greenstone/collect/deva/index/assoc/J135.dir/DimensiuniSentimentale.pdf

Turtita Fermecata spunea...

N-am zis ca nu-i buna faina ambalata de Petras...doar ca nu-i a lor ;)

Da, in toate painile comerciale se pune sare iodata.

Multumim frumos pentru link-ul cu albumul foto...de exceptie !