Ieri am copt prima paine din 2012 afara, la foc de lemne. A fost un semi-esec pentru ca desi a dospit si apoi a crescut frumos, o greaseala a mea a facut ca painea sa iasa...afumata :D
Asta e, data viitoare o sa stiu sa nu mai coc in "baza" ţestului, ci direct pe vatra !
Painea e obisnuita, nimic special, 1 kg. de faina neagra, 750 ml. apa, 20 gr. sare si 150 gr. maia si facuta dupa metoda pe care o folosesc la cele mai multe paini:
- Omogenizez compozitia cateva minute. NU framant, doar amestec / omogenizez, pane se inglobeaza componentele
- Las vasul acoperit 60' ca faina sa absoarba apa, omogenizez din nou, nu mai mult de 1' si apoi o las in pace inca o tura de 60'
- Impachetez aluatul prin metoda plic,ca AICI folosindu-ma de apa / ulei / faina - dupa caz
- Fac impachetarea de cateva ori la intervale de ~ 1h
- Framant aluatul - NU mai mult de 1'
- Pun aluatul la dospit minim 8 ore in frigider ( sau 3-4 ore la temperatura camerei )
- Il coc 45' pe piatra
Un comentariu:
Da, ai batut-o rau, de i-au iesit bulele! :)
Trimiteți un comentariu