miercuri, 30 septembrie 2015

Viata brutarului dintr-un sat din...Germania, pusa in scena pe micul si marele ecran

O miniserie pentru televiziune, realizata in  2006:



Continuarea seriei in 2010:



iar acum a aparut si ecranizarea pentru salile de cinema:


In acesti ani, scenariul a fost montat si pe scena teatrului din Stuttgart. Poate si din aceasta cauza, painea germana a fost inscrisa in Patrimoniul cultural UNESCO.





marți, 15 septembrie 2015

Din nou despre painea din faina proaspat macinata la moara cu piatra...

Pentru ca vreau sa fac paine doar din faina bio macinata la moara cu piatra iar aceasta e destul de scumpa si pentru ca ma obseda ideea de a controla tot procesul de productie al unei paini, am ajuns la concluzia ca trebuie sa fac paine doar din faina macinata de mine. Multumita lui Liviu de la Moaradecereale.ro care mi-a imprumutat mica lui moara de casa, am putut sa-mi indeplinesc aceasta dorinta, pentru care ii raman vesnic recunoscator si indatorat.

Apoi m-am apucat de cautat cereale ( grau si secara ) bio pe care sa le macin acasa. O sursa o stiam deja: Terra Natura - care in ciuda faptului ca sunt foarte prompti, eficienti si eu lucrez foarte bine cu faina lor bio ( o folosesc de ceva vreme ), m-a dezamagit foarte tare atunci cand am facut paine cu faina macinata din graul trimis de ei ( secara e ceva mai ok )...sa ma explic...am macinat graul ( care arata foarte bine, fara sparturi, petricele sau alte gunoaie ) si apoi facut painea, in mod obisnuit, cum fac cu faina lor de atata timp...surpriza neplacuta a venit inca de cand amestecam in castron...aluatul se rupea si avea o consistenta total diferita fata de ceea ce eram obisnuit...desi mai facusem paine cu faina proaspat macinata ( nu de la ei ), am zis ca asa o fi cu graul asta si aluatul o sa-si revina dupa odihna. Aiurea, era la fel...se rupea, glutenul nu se lega deloc. Am perseverat si in final au iesit niste caramizi de paini...mancabile, nu zic nu, da' total diferite fata de painea care iese in mod obisnuit din faina lor...am mai incercat de 2 ori...acelasi rezultat...ceea ce ma face sa-mi pun unele semne de intrebare....ori mi-au dat alt fel de grau, ori pun ceva in faina. 

Spun asta pentru ca ulterior, multumita unui alt prieten, Adrian de la Moaracupietre.ro, am intrat in posesia unui sac de grau bio de la Naturalia. Am macinat din el cu nerabdare. Surpriza totala...faina obtinuta se comporta la fel de bine si se lucra la fel de frumos ca cea pe care o cumpar de obicei de la Terra Natura...doar ca acum o macinam eu la mica moara cu piatra de la Liviu. Painea a iesit exact asa cum trebuie sa iasa, o placere s-o faci si s-o mananci. Iar, bomboana de pe tort e ca absoarbe foarte multa apa...cata faina pui, atata apa, adica hidratare 100 %. De 2 ori am reusit sa pun 500 ml. de apa si 100 ml. de ulei ( pentru focaccia ), adica 120 % hidratare, este icredibil, cel putin pentru mine, nu am mai intalnit pana acum o astfel de faina.

Pentru mine concluzia e clara...o sa fac paine bio cu faina integrala macinata la moara cu piatra, folosind o moara de la Liviu si cereale de la Naturalia :)
Faina alba bio o s-o iau in continuare de la Terra Natura, probabil panca cand o sa-mi iau si sistem de cernere, ca sa pot obtine si faina alba.

Voi ce experiente aveti legate de faina macinata acasa din cereale provenite din diverse surse ?

vineri, 31 iulie 2015

Festivalul painii...in Ucraina


Are loc de 2 ori pe an - la semanat si recoltat, acolo unde ar trebui sa aiba loc un asemenea eveniment...adica la tara, pe camp si in sat, in localitatea Obyrok !
Urmatoarea editie are loc foarte curand...5-9 August !



Pagina oficiala o puteti vedea AICI

vineri, 6 martie 2015

La ce viseaza pamantul...


La ce visează pământul
în timp ce ară ţăranul?

La grâne de aur, la pâine
pentru foamea copiilor -
femeile, bărbaţii de mâine - 
visează pământul copii,
şi grânde de aur, şi pâine.

Visează ploi oarbe, averse
căzându-i în braţele mari,
pământ devenind ele însele,
visează pământul copii,
visează grâne-aurii...


Poezie de Ragnvald Skrede, traducere de Veronica Porumbacu. De AICI

joi, 19 februarie 2015

Paine veche...de peste 100 de ani

De AICI

O pâine adusă în Galaţi, acum exact un secol, de către marinarul Vasile Pamfile, şi care a fost gătită la Genova în urmă cu 124 de ani, s-a păstrat intactă şi este expusă într-un muzeu din oraşul de pe malul Dunării.
În luna mai a anului 1915, Paul Paşa, directorul Şcolii nr. 6 de băieţi din Galaţi, primea ca donaţie, din partea marinarului Vasile Pamfil, o pâine adusă tocmai de la Genova. Acesta făcuse parte din echipajul crucişătorului „Elisabeta” care, în 1892, a participat la manifestările dedicate împlinirii a 400 de ani de la descoperirea Americii. Cu această ocazie a fost organizată o expoziţie artistică de industrie şi comerţ. Vasile Pamfil a cumpărat de acolo această pâine, pe care a donat-o apoi Şcolii nr. 6, acolo unde funcţiona un fel de muzeu de istorie. „Din scrisoarea de mulţumire adresată de Paul Paşa, aflăm că pâinea era ţinută într-un glob de sticlă (n.r. - care, de fapt, era o casetă cu pereţi din sticlă!). Pe această casetă găsim şi o etichetă originală, scrisă chiar de Paul Paşa”, ne povesteşte directorul Muzeului de Istorie din Galaţi, Cristian Căldăraru.

De la Şcoala nr. 6, preţioasa pâine a ajuns, în 1939, la nou-înfiinţatul Muzeu „Casa Cuza Vodă”. Aici, a fost expus până la începutul anilor '70, atunci când comuniştii au decis că exponatul nu prea cadra cu simbolurile proletariatului şi atunci au interzis-o. Cutia a stat în podul muzeului până în 2009 când, la un inventar de rutină a fost „redescoperită”!    Păstrată într-o cutie specială   De atunci, cutia specială în care a fost păstrată a fost expusă în cadrul unor evenimente importante. În 2010, reprezentanţi ai Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor au venit şi au luat mostre din pâine pentru a desluşi secretul longevităţii ei.    „Am analizat această pâine şi am constatat că nu prezintă urme de mucegai, deci de infecţie microbiană. Datorită porozităţii mari şi a volumului mare şi datorită evaporării apei este posibil, deci pâinea a rezistat până în zilele noastre. Deci peste 120 de ani", spune Romulus Burlacu, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.   Concluziile acestor specialişti sunt că drojdia şi făina folosite la fabricarea acestei pâini au fost de calitate deosebită şi că în ziua de astăzi nu prea se mai găsesc astfel de produse.   Potrivit directorului Cristian Căldăraru, pâinea va fi exponatul lunii martie pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la momentul la care Vasile Pamfil a făcut această donaţie.





vineri, 16 ianuarie 2015

Una pe zi...

Breadmaking is one of those almost hypnotic businesses, like a dance from some ancient ceremony. It leaves you filled with one of the world's sweetest smells... there is no chiropractic treatment, no Yoga exercise, no hour of meditation in a music-throbbing chapel. that will leave you emptier of bad thoughts than this homely ceremony of making bread.
  • Mary Frances Kennedy Fisher in " Semolina Bread "

joi, 15 ianuarie 2015

Una pe zi...

Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, porunceşte ca pietrele acestea să se facă pâini”


  • Ispititorul catre Iisus din Biblia sau Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testament, p. 925, - Evanghelia după Matei, capitolul 4, versetul 3 („Ispitirea lui Iisus Hristos”)

miercuri, 14 ianuarie 2015

Una pe zi...



" There are people in the world so hungry that God cannot appear to them except in the form of bread "


  • Mahatma Gandhi, in The Spirituality of Bread p. 26

luni, 12 ianuarie 2015