marți, 7 iunie 2011

Primele paini date in sat !

In weekendul ce abia a trecut am vrut sa fac un test, sa vad cum se vand painile aici in sat, localnicilor ce isi iau painea zilnic de la magazinul satesc. Asa ca Sambata toata ziua am plamadit si am copt paine iar pe seara i-am dus-o. Am facut 3 paini mari si 3 mici ( 1kg si respectiv 0.6 kg. ), toate din faina 650. Au crescut bine si chiar daca nu a fost un succes rasunator, cele 3 paini mari s-au dat inaintea celor mici ( care nu s-au dat deloc ) dar este exact ce vroiam sa vad, daca lumea prefera painea mare in fara celei mici. Avand in vedere ca a fost weekend, e posibil sa repet testul in timpul saptamanii, da' asta dupa ce ma voi intoarce de la seminarul " Bucate din Carpati: de la ferma ta, pe masa fiecaruia! ", ce va avea loc Joi si Vineri la Sighisoara. Si acolo ma voi duce cu paine, iar testul acesta a fost inca o repetitie atat pentru ziua de maine cand voi coace cateva paini pentru acest workshop despre care voi vorbi mai pe larga intr-un post viitor, cat si pentru Targul Mainilor Dibace, organizat de Irina si Gab, saptamana viitoare la Timisoara si Stanciova, cand voi incerca sa fac lipii live, in fata vizitatorilor.


18 comentarii:

sakura spunea...

Dumnezeu sa iti ajute sa ai cat mai multe comenzi.
Azi te-am descoperit.
si m-am ratacit pe-aici prin blog savurand toate scrierile tale. si pozele :)
Si mie imi place sa fac paine. fac cam de 2-3 ori pe saptamana. si vroiam sa vin si eu la atelierul din Timisoara dar copiii mei erau bolnavi chiar in sambata aia.
acu imi dau seama ca tu esti happyhippie de pe forum :))
De unde procuri tu faina de secara?

Turtita Fermecata spunea...

Multumesc de urari...asemenea si tie !

Am vizitat si eu putin ( ca tre' sa fug la paine : ) ) blogul tau al carui nume imi place tare si mi-a placut ce am vazut !

Imi pare rau ca nu ai reusit sa ajungi la atelier, da' poate ajungi la Targ, pe 18 !
Da, eu sunt :D

Faina de secara o iau fie de la moara Jamu Mare, fie din magazine, ambalata de Pirifan. Dar maiaua merge foarte bine si cu faina integrala de grau. Cea de la moara Carani este excelenta.

Ninulescu spunea...

Cind iti faci magazin si pe Blog ma inscriu si eu pentru o paine mare saptamanala la 12-15 lei bucata + taxe postale. Ca nu stam foarte departe unul de altul. Eu stau la 7 Km de orasul Simeria..la Rapolt :)

Turtita Fermecata spunea...

Pai daca vrei, incerc sa-ti aduc una spre degustare maine, in drumul meu spre Sighisoara :)

sakura spunea...

Vaaai, ce onoare pe mine ca mi-ai raspuns asa repede.
La targ de-abia astept sa ajung. sa-l vad live pe facatorul de paine veritabila.
Eu iau de la Carani faina neagra si graham. M-am uitat pe harta si Jamu Mare e departe de Tm. asa ca o sa incerc secara de Pirifan :))
de cand a fost scandalul cu Titan ma cam codesc sa iau faina din magazine... dar pana cand o sa am moara mea... :)

Turtita Fermecata spunea...

Cei de la Jamu Mare au un birouin Tm si-ti aduc ce vrei acolo, nu e nevoie sa te duci la ei.

admin spunea...

Iulian, painea ta incepe sa creeze dependenta, abia astept sa ne revedem la Targ in Timisoara si Stanciova :) Intre timp, un articol interesant pe BBC (imi place finalul - cat de multa paine se arunca de fapt) http://www.bbc.co.uk/news/magazine-13670278

Turtita Fermecata spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Turtita Fermecata spunea...

Sper sa creeze o dependenta pozitiva cu care sa va delectati in asteptarea intalnirii dibacilor :)

Astfel de articole explica foarte bine de ce am facut multa paine cu maia si azi ;)

Ninulescu spunea...

Din pacate am vazut raspunsul tau prea tarziu si am pierdut painitza :(
Dar daca treci prin Rapolt Hunedoara inainte de data de 15 poti trece sa-mi aduci o painica. Locuiesc la nr, 109.
in data de 15 Iunie plec in statiune pentru 15-20 de zile.

Turtita Fermecata spunea...

Daca aduc o paine in Deva, miercuri, ai cum s-o iei ?

adi spunea...

s-a intors lumea cu fundul jos daca un orasean face paine taranilor...

Turtita Fermecata spunea...

Asta nu-i nimic...brutaria din satul din Franta unde am facut eu ceva practica, era tinuta de un...londonez. Si le facea londonezu' o paine super buna taranilor francezi, de-i cumparau astia toata painea ( 100 de buc. ) in cateva ore !

Din pacate multi din taranii din Romania, nu-si mai fac / produc o buna parte din cele necesare traiului. Unu' din aceste lucruri e painea. Toti oamenii din sat, multi in varsta, imi spun: "...cand facea mama / buna mea paine..." si cand ii intreb de ce nu mai fac ei, imi raspund ca le e mult mai comod sa-si cumpere, ca pe vremuri nu existau magazine de unde sa cumperi :(

As fi vrut eu sa gasesc pe aici oameni de la care sa invat sa fac paine...a trebuit sa ma duc intr-un sat din Franta ca sa invat cate ceva...si asta de la un englez, ca taranu' francez s-a lasat si el de brutarit :D

Adi Stoicuta spunea...

Îmi place să cred că faci pâine cum se făcea pe vremea copilăriei tatălui meu (asta însemnând perioada interbelică). Sin păcate, n-am discutat nici în Timişoara, nici în Stanciova, doar cu Lumi. Dar promit să vă vizitez când mai vin în satul originilor mele.
Oricum, cineva care a ales să se stabilească în Râu Alb, are un +1 de la mine :)

Turtita Fermecata spunea...

Multumim pentru vizita de la Targ si pentru aprecieri si sper ca painea pe care o fac sa se ridice la inaltimea asteptarilor.
Cand ajungeti la Rau Alb, treceti neaparat pe la noi.

Monica spunea...

Vin de cateva ori pe an în Râu Alb, am fost chiar acum o lună, dar din păcate nu am ştiut că este cineva în sat care face aşa pâini şi alte produse minunate şi cu siguranţă extrem de gustoase. La următoarea mea vizită în sat musai am să aiu legătura cu tine ca să cumpăr şi eu pâine şi ceva dulceţuti. felicitări pentru tot ce faci!

Turtita Fermecata spunea...

Multumesc pentru cuvintele incurajatoare Monica.
Cu cateva zile inainte de a ajunge la Râu Alb, da-ne un semn, noi te asteptam cu drag !

Monica spunea...

Cu siguranţă aşa o să fac. Vă ştiu din vedere dar abia aştept să vă cunosc personal. Succes în continuare.