marți, 9 martie 2021

Este un lucru deja știut de multă lume și o certitudine dovedită de o mulțime de studii: cerealele integrale au multiple beneficii asupra sănătății celor care le consuma iar produsele care conțin făină albă, rafinată, nu ne fac bine.

Cu toate că în ultimii ani, a crescut numărul celor care consumă produse de panificație și patiserie din cereale integrale, sunt surprins să constat că foarte multe din persoanele care-si pregatesc acasă aluatul pentru pâine, folosesc totuși făinuri albe, rafinate, fără nici o valoare nutritivă...e adevarat că procesul de dospire e cel corect, dar dacă e făcută tot cu făină albă, pâinea aia este în mare parte doar...amidon 
 
Coaja bobului de cereale ( adică tărâța care se elimină total la măcinat și care nu se găsește în făina albă ), este bogată în fibre dar și în vitamine din complexul B, fier, cupru, zinc, magneziu, antioxidanti, proteine etc...ce mă mira e ca la țară, oamenii își hrănesc animalele cu tărâțe...dar ei refuză sa le mănânce, categorisindu-le drept....hrană pentru animale, nicidecum pentru oameni 🙁
 
Germenele este și el eliminat la măcinat - pentru că e bogat în grăsime ce ar face ca făina să rancezească pe raft. Totuși acesta conține și vitamina E, B dar și antioxidanti...
În fine, endospermul din care rămâne cel mai mult dupa măcinat, conține carbohidrați, proteine ( inclusiv cele care formează glutenul ) și doar în foarte mică măsură, minerale și vit. B
 
Eu am făcut aici o pâine integrală din 50% grâu și 50% secară, hidratare 100%, fementare totală 12h.
 

Niciun comentariu: