joi, 28 martie 2013

Painea Corinei iese in lume...Agerpres a scris despre atelierele ei...bravo Corina !


Pâinea cu coajă aurie şi crocantă, cu găuri mari, prin care mai curge mierea sau gemul cu gust autentic, nefalsificat de niciun aditiv, este una dintre specialităţile Corinei Munteanu, care însă nu păstrează doar pentru sine secretul acestei bunătăţi, ci încearcă să îl împărtăşească unui număr cât mai mare de persoane.

"Povestea pâinii mele cu maia a început acum trei ani, când eram foarte bolnavă. Nu puteam să mănânc mai nimic şi o prietenă bună mi-a adus o felie dintr-o pâine făcută de soţul ei, Iulian. Când am pus o bucăţică mică în gură, parcă am gustat nectarul zeilor: atât de plină de arome, atât de consistentă, atât de puternică şi vie, medicament şi hrană în acelaşi timp. Cu ea m-am făcut bine, ciugulind puţin câte puţin. Când m-am pus pe picioare, am avut o revelaţie: şi eu trebuie să fac aşa o pâine în casă, să o am mereu la îndemână, pentru mine şi familia mea", a declarat pentru AGERPRES Corina Munteanu. 

Ea mărturiseşte că a fost întotdeauna preocupată să ofere familiei sale hrană cât mai sănătoasă, bio, dar că până în momentul acela nu se gândise niciodată la calitatea pâinii pe care copiii o mâncau în sandvişurile pregătite pentru şcoală. 

"Aşa că m-am apucat să fac şi eu pâinea zeilor, la cuptorul meu de acasă, pentru familie, prieteni şi cunoscuţi. Cine mănâncă de câteva ori pâine din asta nu s-ar mai întoarce la cea industrială, bineînţeles dacă ar avea de unde să cumpere. (...) Trăim într-un oraş sărac în gust, din păcate", spune ea, adăugând că în Capitală doar în foarte puţine locuri poate fi achiziţionată pâinea cu maia. 

Aceasta este o pâine dospită în mod natural, printr-o tehnică pe care o foloseau străbunicile, şi care, deşi este puţin mai cronofagă decât utilizarea drojdiei din comerţ, are avantaje în ce priveşte calitatea pâinii şi beneficiile aduse sănătăţii. 

Corina Munteanu apreciază că spre deosebire de drojdia cultivată pe pat de azot, maiaua, prin timpul lung de fermentare şi dospire, face pâinea mai uşor digerabilă, iar absorbţia de minerale în corp nu este împiedicată de prezenţa acidului fitic din grâu. 

"Maiaua este crescută din făină şi apă şi apelează la fermenţii naturali existenţi în aer, pentru a se activa. Maiaua îi dă pâinii o structură specială care o face foarte uşor digerabilă: diferitele tipuri de drojdii sălbatice existente pe coaja bobului de grâu şi în aer fermentează spărgând proteinele de gluten şi gliadină în porţiuni diferite ale grâului, şi astfel pâinea devine mult mai uşor digerabilă decât cea la care lucrează drojdia simplă de panificaţie. Tot maiaua dezactivează acidul fitic care este responsabil de blocarea asimilării mineralelor în organism, în proporţie de 62%, faţă de drojdia de panificaţie care reuşeşte aceasta doar în proporţie de 38%", menţionează Corina Munteanu. 

Ea a câştigat în mai 2012 concursul de planuri de afaceri organizat de European Project Consulting, după care a trecut la împlinirea primei etape din planul intitulat "Brutărie": aceea de a educa populaţia ca să poată recunoaşte o pâine bună. Astfel, a iniţiat un blog în primăvara lui 2012, apoi Atelierele de pâine în octombrie 2012. La ateliere au participat până acum aproape 60 de persoane. Cu alte aproximativ 30 de persoane s-a întâlnit ca să le dea maia, iar altora le-a trimis poştal, în diverse oraşe din ţară. 

"Bineînţeles că cea mai sănătoasă e pâinea cu făină integrală (de grâu sau secară), dar nu multă lume poate aprecia o astfel de pâine. Gustul nostru e pervertit de atâtea adaosuri chimice prezente în produsele pe care le cumpărăm, de intoxicarea propriu-zisă a papilelor gustative. De aceea, când fac pâine pentru prezentări, folosesc cel puţin jumătate făină albă, astfel încât oamenii să nu aibă un şoc", precizează Corina Munteanu. 

În urmă cu o jumătate de an, fiul ei, care era cel mai reticent şi din când în când mai cumpăra câte o "pufoasă albă de la magazin", a venit cu pâinea acasă şi după ce a luat o gură a pus-o întristat pe masă şi a zis: "Măi, mamă, ce mi-ai făcut, nu mai pot să înghit pâine din asta de carton acum ..." 

Dincolo de atelierele de brutărie, unde îi învaţă pe casnici să-şi producă propria pâine, Corina Munteanu este preocupată să înceapă demersurile pentru a pregăti cadrul legislativ care să permită apariţia de home-businessuri cu pâine artizanală: femei care să câştige suficient cât să merite, pregătind pâine sănătoasă în bucătăriile proprii şi vânzând-o, proaspătă şi personalizată (cu seminţe, cu verdeţuri, cu legume, cu măsline, albă, integrală, rotundă, chifle, baghete, cu desene pe crustă, etc), vecinilor din cartier. 

"Aş vrea să se producă o revoluţie. Aş vrea ca toate femeile, cap de familie, să fie în stare la un moment dat să pună pe masă o pâine vie făcută cu mâinile lor, cu dragostea lor, cu puterea lor. Pare un lucru mic, dar din acel moment numai lucruri bune se vor întâmpla pentru ele şi dragii lor. Pentru că dacă poate preschimba făina simplă în pâine, femeia poate transforma şi potenţialul unei vieţi împlinite în viaţa însăşi", spune ea. 

De meserie fizician, Corina Munteanu predă ştiinţe la o şcoală particulară din Bucureşti.

Articol preluat de AICI

Un comentariu:

Corina spunea...

Iti multumesc Iulian. Pentru tot.