sâmbătă, 12 ianuarie 2013

De sezon...





Apropo de ce zicea Corina aici, aluatul pentru painile de mai sus a fost bagat in seama chiar mai putin decat a reusit ea sa ne relateze in postarea cu pricina. Adica l-am inceput aseara intre 9 si 10, in timpul reclamelor de la un emotionant film pe care l-am revazut cu placere si pe care vi-l recomand din toata inima ( chiar daca nu aveti caini ), l-am invartit de cateva ori pana pe la 1, dupa care l-am lasat in pace in cutia de plastic in care era. Fara impachetare, fara preformare / formare, fara pus in tava, bannetoane sau orice altceva. 

Pe la 8.30 dimineata am taiat cu racleta pe rand, cate o bucata pe lungime si le-am pus in cuptor, pe piatra, la fiecare 45' ( cam ca in clipul din aceasta postare, numai ca aluatul meu nu era asa moale ) 
Pe la 11 aveam peste 6 kg. de paine taraneasca, cat sa ne-ajunga pana luni...sper ( la micul dejun de la ora 12 :), am mancat toti cam 3 sferturi din painea din stanga ) !

Pentru amatori, am folosit 4 kg. de faina 650, juma' de kg. maia de grau, ~ 2.5 L apa si 80 grame de sare.


9 comentarii:

Corina spunea...

de fapt noi am facut niste pave cu timp de dospire mai lung (cum ne permite maiaua sa facem :)

dar acum e la moda pretiozitatea si de aia ajungem sa ne rusinam de niste paini rustice, traditionale

frumos tare la voi in curte!

Marius Colac spunea...

Tare frumos mai arata painile.
Sa sti ca am trecut si eu la copt direct pe piatra ( in cuptorul de la aragaz, inca lucrez cu drojdie). E diferenta mare de tot fata de painile pe care le faceam inainte. Am urmat sfatul tau dintr-un comentariu pe blogul Codrutei si am luat o placa de la materiale de constructii si merge foarte bine. M-ai scutit de o groaza de bani. Multumesc tare frumos!

Moara De Cereale spunea...

Foarte interesant ce spui tu aici. Numa'un lucru vreau sa intreb si eu; E lumina de afara de vina sau painicile sunt blonde-blonde? Mie imi plac (si imi ies) mai rumenite, nu asa...

Turtita Fermecata spunea...

Da, era si lumina de vina dar...si faptul ca ale mele-s mai blonde decat iti plac tie ( si mie )...da' asa coace cuptorul din casa :(

Turtita Fermecata spunea...

@Marius - Ma bucur ca ti-au fost de folos sfaturile mele !

Rochii de club spunea...

Painica buna de casa, yammii :) M-am uitat si la filmuletul cu aluatul ala moale :))))) chiar nu am vazut niciodata asa un aluat pentru paine!

Ring de dans spunea...

Noua ne place mult painea cu cartofi, parca are un gust mai bun :) Dar si ale tale cred ca au iesit foarte gustoase :))

Anonim spunea...

Care este reteta de maia va rog?
Mulțumesc mult!

iulian spunea...

Este o pagina care se cheama chiar asa: " Reteta de maia pentru painile mele "...si-l gasiti aici http://turtitafermecata.blogspot.ro/p/reteta-de-maia-pentru-painile-mele.html