marți, 21 iunie 2011

Painea traditionala si produsele taranesti au fost prezente la prima editie a Targului Mainilor Dibace

Multumim Irina si Gab pentru initiativa si organizare, multumim lui Cezar precum si gazdelor noastre din Timisoara Lucian si Gabi fara de care aceasta noua participare a noastra la un targ nu prea ar fi fost posibila si sigur ar fi fost mult mai anevoiasa, multumim celor ce au cumparat ceva de la noi, multumim celor ce ne-au vizitat standul si nu au cumparat ceva de la noi dar ne-au salutat si asa am putut sa stam de vorba si sa ne cunoastem mai bine decat in spatiul virtual, multumim lui Teo si tuturor Stanciovenilor pendru gazduire si pentru implicarea in evenimentul de Duminica, multumim colegilor si de-acum prietenilor de Targ pentru ca ne-au dat ocazia sa descoperim noi produse deosebite, multumim lui Iris si lui Maia pentru ca fara ele Targul si Stanciova ar fi fost mai anoste.

Eu si Lumi am fost prezenti la Targ cu ceva mai multe produse decat painea noastra traditionala. Am mers si cu alte alimente naturale si sanatoase facute de noi toata saptamana trecuta. Am dus dulceata de lapte, o delicatesa descoperita la ferma Laviniei si lui Willy Shuster, in calatoria mea la Sighisoara despre care am vorbit aici, mustar taranesc foarte iute, biscuiti sarati si crocanti ( crackers ), iar la fata locului am preparat lipii pe care le-am servit cu un dressing de iaurt, ulei de masline si ierburi aromate si ca desert, clatite cu sirop de lapte ( scurs dupa ce am strecurat dulceata de lapte ). Am mai prezentat si cateva bratari facute de Maria
Am vandut aproape tot si consider evenimentul un succes, nu neaparat din punct de vedere financiar dar mai ales prin prisma contactelor stabilite si prieteniilor nou formate sau consolidate. Desi eu m-am ocupat mai multe de productie si Lumi a fost cu vanzarile si PR-ul, am avut prilejul sa intalnesc si sa vorbesc cu multi oameni deschisi si preocupati de hrana naturala si un trai mai sanatos. Am intalnit inclusiv o familie ce isi are radacinile in satul care ne-a adoptat si in care traim acum. 

Una peste alta, Timisoara si locuitorii ei si-au confirmat statutul de oras deschis si prietenos pe care-l aveau in mintea noastra asa ca intotdeauna ne vom intoarce cu placere pe malurile Begai, unde Sambata seara am avut prilejul sa asistam in cadrul Bega Bulevard la un concert super cu Adi Barar Band si la un show exceptional cu o trupa de dansatori cu focul, Shadows. 








Multumesc lui Alex Macavei pentru poze !

duminică, 12 iunie 2011

S-a terminat un eveniment, am inceput pregatirile pentru altul

Abia ce m-am intors de la Seminarul " Bucate din Carpati, de la ferma ta, pe masa fiecaruia ! " ce s-a tinut la Danes ( langa Sighisoara ) si am inceput sa pregatesc terenul pentru Targul Mainilor Dibace de la Timisoara, din weekendul viitor. Asta si pentru ca am venit de la seminar cu multe idei si cu si mai mult entuziasm. Desi la eveniment au fost prezenti prea putini tarani producatori si mai mult conducatori de diferite organizatii taranesti, chair si acestia, cei mai multi oameni deosebiti si dintr-o bucata, au reusit sa-mi insufle incredere si speranta ca suntem pe drumul cel bun si ca va veni si randul nostru intr-o zi. 

Un rol deosebit in acest sens a avut Willy Shuster care impreuna cu familia lui mi-au fost gazde pentru o noapte, in drumul meu spre Danes. Willy si Lavinia, sotia lui, dar si copii lor, mi-au povestit din experienta lor de tarani si mi-au impartasit cateva din " secretele " pe care nu aveam cum sa le aflu altfel. Am degustat delicioasa lor dulceata de lapte ( am sa incerc sa fac si eu cateva borcane pentru Targ ca sa am umplutura de clatite ), untul de casa si toate branzeturile facute din laptele vacilor lor. Trebuia sa mergem si la cules de trandafiri, dar furtuna din noaptea aceea ne-a impiedicat sa facem asta. Tor raul spre bine, pentru ca am putut asista astfel la mulsul vacilor AFARA ( un amanunt extrem de important, ce contribuie esential la gustul ulterior al laptelui ), dar mai ales am putut sta de vorba cu vecinii familiei Shuster, Adrian Gafencu si sotia lui, " facatori " de paine ca si mine, si am putut astfel face un schimb de idei foarte benefic - cred eu, ambelor parti. Sper sa ne reintalnim cat de curand si cu ei si pe baza " colaborarii participative "  ( un concept caruia Willy ii acorda o foarte mare importanta ), poate reusim sa organizam impreuna un stand cu produsele noastre la Translilvania Fest de la Blaj ) si sa intarim astfel coloborarea noastra.

La Danes la Seminar, painea facuta de mine a avut un succes unanim recunoscut si tuturor participantilor li s-a parut foarte gustoasa. Gustoase erau de fapt toate produsele traditionale prezentate de participanti in cadrul unui bufet organizat in incheierea intalnirii. Am putut savura diferite branzeturi, care mai de care mai bune, lapte acru, slaninuta afumata, multe tipuri de dulceturi si gemuri. Asa cum am afirmat si in cadrul intalnirii, e si pacat ca asemenea bunati sa fie servite cu o paine banala si de proasta calitate, asa cum se intampla de obicei in cadrul multor manifestari de acest gen. Chiar si la targurile traditionale, cei mai multi producatori dau spre degustare bunataturile lor pe o bucatica de paine ce de multe ori stirbeste din calitatea produsului degustat, in loc sa o completeze si sa o puna in valoare. 

Sper sa intru in posesia pozelor facute la aceasta manifestare ca sa pot posta cateva aici. 

marți, 7 iunie 2011

Primele paini date in sat !

In weekendul ce abia a trecut am vrut sa fac un test, sa vad cum se vand painile aici in sat, localnicilor ce isi iau painea zilnic de la magazinul satesc. Asa ca Sambata toata ziua am plamadit si am copt paine iar pe seara i-am dus-o. Am facut 3 paini mari si 3 mici ( 1kg si respectiv 0.6 kg. ), toate din faina 650. Au crescut bine si chiar daca nu a fost un succes rasunator, cele 3 paini mari s-au dat inaintea celor mici ( care nu s-au dat deloc ) dar este exact ce vroiam sa vad, daca lumea prefera painea mare in fara celei mici. Avand in vedere ca a fost weekend, e posibil sa repet testul in timpul saptamanii, da' asta dupa ce ma voi intoarce de la seminarul " Bucate din Carpati: de la ferma ta, pe masa fiecaruia! ", ce va avea loc Joi si Vineri la Sighisoara. Si acolo ma voi duce cu paine, iar testul acesta a fost inca o repetitie atat pentru ziua de maine cand voi coace cateva paini pentru acest workshop despre care voi vorbi mai pe larga intr-un post viitor, cat si pentru Targul Mainilor Dibace, organizat de Irina si Gab, saptamana viitoare la Timisoara si Stanciova, cand voi incerca sa fac lipii live, in fata vizitatorilor.