Bunataturi taranesti


In primul rand cate ceva despre painea taraneasca facuta de noi:

In lista ingredientelor NU intra VREODATA drojdie ! Painea noastra este speciala deoarece pentru dospirea aluatului folosim maia facuta de noi din faina integrala din boabe de secara sau grau si NU folosim drojdie comerciala.


De ce am ales aceasta alternativa: pentru ca drojdia comerciala este o monocultura de microorganisme selectionate si modificate pentru ca industria panificatiei sa poata produce paine multa si repede pe cand maiaua contine un “buchet” de astfel de bacterii benefice ce sunt prezente spontan pe bobul de grau. Transformandu-l in faina intregrala, acestea vor ajunge in maiaua noastra dandu-i acel gust inconfundabil, pe care-l ni-l amintim cu totii din copilarie.

In acelasi timp, maiaua dospeste mult mai incet – painea noastra se face in cel putin 12 ore, astfel va avea proteina din gluten “sparta”, fiind mult mai digerabila pentru stomacul nostru. Datorita consumului de paine produsa rapid ( in special cea din comert), numarul oamenilor afectati de intoleranta la gluten ( celiachie) se inmulteste pe zi ce trece.
Pentru aluat folosim faina integrala ( la unele tipuri de paine folosim si faina neagra sau alba ), apa de izvor, sare nerafinata, neiodata, fara antiaglomeranti, NU folosim vreodata aditivi, conservanti, afanatori, coloranti, amelioratori, emulsificatori, potentiatori de arome sau orice alte E-uri ori ingrediente artificiale / sintetice.
In general, folosim ori de cate ori putem faina bio provenite de la ferme din Romania dar pot exista si cazuri cand folosim faina din cereale obisnuite.
La unele retete folosim diferite seminte, ceapa, ierburi aromate,cartofi, care in general provin din gospodaria proprie (unde NU beneficiaza de nici un ingrasamant de sinteza).
Un alt aspect demn de luat in considerare, este faptul ca noi nu facem 2 paini la fel…chiar daca au aceleasi ingrediente, o multitudine de factori pot influenta felul in care un aluat dospeste. 

Cat despre celelalte produse pe care la facem, cand ne-am mutat din Bucuresti la tara si lumea isi inchipuia ca o sa suferim inclusiv de foame, eu le raspundeam metaforic sa nu aiba grija, ca daca o fi ceva, o sa mancam...dude ! Ulterior, am constatat ca in noua ograda aveam 2 duzi mari, care de curand au inceput sa-si arate roadele, multe dude mari si carnoase. Cum expresia cu care raspundeam cunoscutilor era doar o metafora ca sa scap de gura lor, eu nefiind un mare mancator de dude, cand am vazut cum se indoaie crengile celor 2 copaci de cate dude sunt, mi-am pus problema ce sa fac cu ele. Cum nu suntem nici amatori de tuica, am cautat o alta solutie si asa am ajuns la...dulceata de dude.

Desi nu am mancat niciodata o astfel de delicatesa, cautand un pic pe net, am dat de marturiile multor oameni care se jurau ca dulceata mai buna ca cea de dude nu au mancat ( nu mancasera niciodata dulceata de lapte :) ) Asa ca m-am pus pe treaba si am facut cateva serii de borcane cu dulceata de dude. Vreau sa spun ca imediat ce am gustat-o, acest desert minunat a urcat in TOP 3 al dulceturilor preferate ( celelalte 2 fiind cea de macese si bineinteles de lapte ). Cei ce au mancat dulceata de smochine, spun ca este asemantoare la gust cu aceasta. In orice caz in momentul de fata am deja vreo 20 de borcane si stocul va creste in fiecare zi cam cu cate 5, asa ca am zis sa ies cu ele la " piata ".

Pe langa dulceata de dude rosii si albe, am descoperit de curand o alta delicatesa, dulceata de lapte. Cum laptele pe aici e la discretie si nu mai mancasem niciodata asa ceva, m-am pus pe treaba si am facut mai multe borcane, am vazut cat de buna e, asa ca am pregatit alte cateva borcane ca sa testez si parerea altora. Bineinteles ca tuturor le-a placut, mai ales dupa ce au gustat niste clatite facute cu aceasta bunatate.

Asa ca toti prietenii si rudele care ne viziteaza, pot degusta unele din aceste produse, facute cu pasiune, prin metode traditionale in bucataria noastra  de la poalele muntilor Retezat.

Normal ca tot ceea ce facem NU contine: conservanti, amelioratori, coloranti, aditivi, emulsificatori, potentiatori de arome sau orice alte E-uri ori ingrediente artificiale.

Daca doriti sa va convingeti de autenticitatea acestor produse, puteti asista la crearea lor.
Daca doriti sa invatati sa faceti chiar dumneavoastra paine traditionala cu maia, fara drojdie de bere, diferite tipuri de taitei cu ou, placinte si prajituri de casa, puteti participa la atelierele noastre interactive.

Daca adesea cochetati cu ideea de a va muta la tara si inca nu aveti curajul necesar, puteti veni sa stati la noi sa vedeti ce inseamna acest lucru. Va asiguram suport moral si va vom impartasi din experienta noastra de ex-oraseni.

Pentru toate acestea dar si pentru alte informatii despre ceea ce facem, va rugam luati legatura cu noi, lasand un coment pe blog. 

Va rugam sa tineti cont de faptul ca unele din produsele din fructe pot fi disponibile doar spre sfarsitul verii si unele chiar toamna.

Produse pe care le facem :


Paine Taraneasca - cu maia ( nu are drojdie ), dospita indelung, la rece 

Dulceata de lapte

Turta dulce traditionala

Mustar Taranesc


Produse pe care le facem doar sezonier ( in special vara / toamna / iarna, in functie de ce ne ofera natura )

Gem din fructe de soc

Gem din macese

Dulceata din mere

" Chips-uri  " ( sanatoase ) din mere














2 comentarii:

TeoB spunea...

Bravo Iulian! Abia astept sa va degust bunatatile :)

fele apa fele viz spunea...

De la Cluj va multumim pentru bunataturi. Le-am primit ieri si am facut o mica festina la birou. Sotul meu este si el brutarul casei, ne face painea de mai bine de un an. am vrea sa venim la voi la un workshop de "paine cu plamadeala" (el cu framantatul, eu si puiu cu chibitatul). Urmarim pe blog cand mai organizati.